Quantcast
Channel: Kinderen – Pearle Opticiens Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Myopie (bijziendheid) bij kinderen: zichtproblemen afremmen

$
0
0

Als ouder wil je graag dat je kind goed zicht heeft. Echter neemt bijziendheid (myopie) bij kinderen fors toe in Nederland. Myopie houdt in dat je kind veraf waziger ziet. Dit komt onder andere doordat kinderen steeds meer tijd besteden achter beeldschermen en minder buiten spelen. Gelukkig zijn er manieren om achteruitgaand zicht af te remmen. 

In dit blog lees je meer over:

Wat is myopie?

Myopie (bijziendheid) is een oogafwijking waarbij je een min-bril nodig hebt om veraf scherp te kunnen zien. Het is één van de meest voorkomende oogafwijkingen ter wereld. Bij gezonde ogen komen lichtstralen binnen via het hoornvlies. Het licht gaat via de pupil naar de ooglens. De ooglens heeft een platte bolvorm. Het hoornvlies en de ooglens breken de lichtstralen, zodat de lichtstralen achter de ooglens samenkomen in één punt, precies op het netvlies. Hierdoor ontstaat een helder beeld.

Myopie ontstaat doordat lichtstralen vóór het netvlies vallen, in plaats van op het netvlies. Daardoor zie je dingen op afstand onscherp. Er zijn twee vormen van bijziendheid: axiale myopie en efractieve myopie. Bij axiale myopie is de afstand tussen het hoornvlies (voorkant van het oog) en het netvlies (achterkant van het oog) te groot. De lichtstralen die door het hoornvlies en de ooglens gebroken zijn, komen hierdoor vóór het netvlies samen. Dit is de meest voorkomende vorm van bijziendheid.

Bij efractieve myopie is het hoornvlies of de ooglens te bol, waardoor lichtstralen te veel gebroken worden en vóór het netvlies samenkomen. Deze vorm van bijziendheid komt minder vaak voor en wordt ook wel ‘brekingsmyopie’ genoemd.

Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Dat betekent dat je dingen van dichtbij niet scherp ziet. Hier lees je meer over verziendheid.

Oorzaken van myopie

Bijziendheid is erfelijk bepaald. Ouders met myopie krijgen vaak kinderen die bijziend zijn. Echter is myopie niet alleen maar erfelijk bepaald. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen met een bepaalde levensstijl meer kans hebben om bijziend te worden.

Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Dit wordt ook wel ‘accommoderen’ genoemd. Accommoderen wil zeggen dat de ooglens in- en uitzoomt. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld door te lezen of gamen, wordt de oogbol langer, omdat deze minder hoeft te accommoderen. Hierdoor worden beelden in de verte onscherp.

Kinderen besteden steeds meer tijd achter telefoons, tablets en computers en spelen minder vaak buiten. De oogbol wordt daardoor ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Niet gek dus dat het aantal bijziende kinderen stijgt.

Lees ook: waarom steeds meer kinderen een bril nodig hebben.

Ook kinderen die te vroeg zijn geboren hebben een verhoogde kans op bijziendheid.

Bijziendheid bij je kind herkennen

Het meest kenmerkende symptoom van bijziendheid is dat je dingen in de verte niet goed ziet, wat kan leiden tot hoofdpijn en gespannen ogen of vermoeidheid. Merk je dat jouw kind hier last van heeft en veel met zijn ogen knijpt? Dan is hij misschien wel bijziend.

Doe hier een online oogtest, gewoon thuis aan de keukentafel. Naast dat deze online oogtest helemaal gratis is, hebben we ons best gedaan om de test zo leuk mogelijk te maken voor kinderen!

Blijkt uit de test dat jouw kind niet goed ziet? Ga dan langs bij een opticien. Het is belangrijk om regelmatig de oogsterkte van je kind op te laten meten, om zeker te weten dat de ogen niet verder achteruitgaan. Maak hier een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.

Gevolgen van myopie

Hoge bijziendheid (een brilsterkte van -6 of meer) vergroot de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Op jonge leeftijd merk je daar niks van, maar na het 40ste jaar kunnen er problemen optreden.

Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte. De gele vlek van het netvlies kan slijten, er kan een bloeding optreden, of het netvlies kan loslaten. Bij hoge myopie is er ook een grotere kans op cataract (staar) en glaucoom (verlies van zenuwvezels bij de oogzenuw).

Bijziendheid kind: wat kun je zelf doen?

Eenmaal bijziend zal je kind altijd een bril of lenzen in minsterkte nodig hebben. Myopie voorkomen is dus heel belangrijk. Gelukkig zijn er manieren om achteruitgaand zicht bij je kind af te remmen. Zo houd je het zoveel mogelijk binnen de perken!

20-20-2 regel

Ken jij de 20-20-2 regel al? Dit is een ezelsbruggetje die iedere ouder zou moeten kennen. De 20-20-2 regel houdt in dat je na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconden ver weg kijkt en elke dag minstens 2 uur buiten bent. Herinner je kinderen (en jezelf) hieraan! Naast deze regel zijn er nog een tal van andere oogoefeningen. Laat je kind bijvoorbeeld even flink knipperen of rollen met de ogen.

Beweeg!

Zorg ervoor dat je kind voldoende beweegt. De richtlijn is minstens twee uur per dag naar buiten. Schermtijd en gamen is helemaal niet erg, zolang er ook voldoende tijd wordt besteed aan alternatieven. Bekijk hier eens het ‘Kids doe boek’ met leuke buiten activiteiten. Onthoud: ook ogen houden van beweging. Als je ergens naar staart, ontstaat er spanning in de oogspieren. Kinderen die rennen en springen staren amper!

Afstand

Wijs je kind erop dat hij niet continu dicht op een scherm zit, dat is niet gezond voor de ogen. De vuistregel is: houd een armlengte afstand van een scherm. Hier lees je meer over afstand houden van beeldschermen.

Bril of lenzen

Wanneer jouw kind veel hinder ondervindt van het slechte zicht, is een bril (of lenzen) aan te raden. Hij of zij heeft dan minglazen nodig. De negatieve glazen zorgen ervoor dat het brandpunt weer op het netvlies terechtkomt, in plaats van vóór. 

Het bericht Myopie (bijziendheid) bij kinderen: zichtproblemen afremmen verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15